Resirkulert aluminium - gjenvinning for en bærekraftig fremtid

Resirkulert aluminium - gjenvinning for en bærekraftig fremtid

Visste du at sekundæraluminium er resirkulert aluminium? Dette betyr at vårt råmateriale er gjenvunnet fra tidligere aluminiumprodukter, og får et nytt liv i vår produksjon.

Aluminiumprodukter som tidligere har vært bildeler, drikkebokser, veiskilt, fasadeprodukter eller andre hverdagsprodukter, blir smeltet om og blir til noe nytt og verdifullt. Aluminium har den fantastiske egenskapen at det kan resirkuleres i det uendelige uten at kvaliteten forringes.

Med en brøkdel av energien som må til for å utvinne jomfruelig aluminium, kan aluminium gjenvinnes i det uendelige.

En av de mest bærekraftige materialene innen metallindustrien er resirkulert aluminium.

Våre råvareleverandører "spisser" spesifikke legeringer etter omsmelting til internasjonale standarder, og gjør dem klare til å bli til noe nytt – blant annet hos oss.

Aluminium - både primær og sekundærlegeringer, er en verdensvare hvor prisen påvirkes av tilbud og etterspørsel, sykluser og trender. Prisutviklingen kan følges på skrotbørser som for eksempel i London og Frankfurt.

Ved å resirkulere aluminium kan vi alle bidra til å påvirke både prisen på våre råvarer og ikke minst miljøet. Neste gang du har en tom drikkeboks (eller et annet aluminiumsprodukt) du skal kvitte deg med, tenk at du har et produkt utvunnet fra moder jord, som igjen kan bli til et nytt produkt i uendelig fremtid. Sørg for at den får et nytt liv gjennom resirkulering.

Nyttig info og fakta om aluminium

Aluminium er et metallisk grunnstoff som utvinnes fra bauksitt som finnes i jordskorpa i hele verden, men i hovedsak rundt ekvator. Gjennom nyutvunnet aluminium (jomfruelig eller primær om man vill) får vi produkter som aluminiumsprofiler, plater, drikkebokser, aluminiumsfolie etc. Prosessene for å fremstille disse produktene gjøres gjennom valsing, pressing, ekskrudering, trekking mm. Når disse produktene har levd et liv blir det gjenvunnet til sekundæraluminium. 

Aluminium er det nest mest resirkulerte metallet i verden, her litt fakta om (resirkulert) aluminium:

  • Veier ca 1/3 av stål
  • Har høy elektrisk- og varmeledningsevne
  • Har god korrosjonsbestandighet  
  • Smeltetemperatur: 660`C
  • Arbeidstemperatur: 680-700`C ved støping
  • Tetthet: 2,7 g/cm3
  • Bruddgrense: 240 (legeringsavhengig)
  • Brinellhårdhet 60-90 (legeringsavhengig)

Hovedgrunnen til at Norge har blitt en av verdens ledende produsenter av aluminium, er fordi vi har hatt verdens laveste energipriser i mange år (et paradoks når vi tenker tilbake på energiprisene høsten og vinteren 2022).

I 2017 antas det å ha blitt utvunnet 200.000 tonn aluminium av jordskorpa, reservene antas å være 15-20 milliarder tonn. Over 8% av jordskorpa er antatt å være aluminium (bauksitt).

Det sies at 75% av all aluminium som noensinne er utvunnet, fortsatt er i bruk (for plast sies det at det samme tallet er 6%).

Derfor sier vi som Karsten Warholm, pant alt, alltid! 

Nyttige artikler:

Er du klar for å starte ditt neste prosjekt?

La oss hjelpe deg å gjøre det til virkelighet! Klikk her for å komme i kontakt med oss i dag.